VADBE OTROCI

KARATE DO - pot prazne roke

Karate Do - otroci

Je vadba za otroke od 6 do 15 let, ki želijo okrepiti odločnost in prodornost v življenju.

Vadbe Karate Do v OŠ Lesce

Ponedeljki in četrtki:
Skupina 1: 16:30 - 17:30
Skupina 2: 17:30 - 18:45

Vstop nasproti cerkve, skozi glavni vhod, nato desno po stopnicah navzdol skozi garderobe.

Karate temelji na povezovanju telesa, uma in duha. Okrepi in poudari moč središča, stabilnost, koordinacijo in usmerjanja sile. Vodi nas do prepoznavanja omejitev in nas uči njihove osvoboditve.
Borilne veščine izvirajo izpred tisočletnih izročil, ki predstavljajo borbo med dvema neuravnoteženima polarnostma. V tem obdobju so se razvijali številni stili, ki so iskali harmonijo dveh polov. To Te ali prevedeno, kitajska roka, se je razvila na Kitajskem, razcvet pa doživela na Okinavi v 19. stoletju. Na Okinavi je bil To Te razdeljen na dva dela-področji Shuri in Naha. Medtem, ko so na področju Naha gojili bolj tehnike dihanja in kratkih linij, je področje Shuri gradil večjo dinamiko gibanja med principi biča in valovanja. Dvojnost rodi mnogoternost. Ko je To Te zacvetel še na Japonskem, mu je leta 1936 mojster Gichin Funakoshi zaradi političnih razmer spremenil ime, iz To Te v Karate-prazna roka. Skozi čas razvoja veščine To-Te, Karate so nastale številne danes poznane metode-stili, ki so se pričeli širiti v zahodne države sveta. Goyuryu, Wadoryu, Shitoryu, Uechiryu, Shotokan, Sankukai, Kyokushinkai so le nekatera zmed njih.

Z raznolikostjo vadbe To Te-ja, Karate-ja in učiteljev, ki so jo prenašali iz roda v rod, se je počasi pričela izgubljati njegova pristnost in sporočilo. Predvsem moderni način razumevanja Karate-ja kot športa je temu zelo pripomogel in ustvaril novo nasprotje dveh polov šport in prvinskost.
Med vso to raznolikostjo naš način poučevanja temelji na povezovanju mehkobe in prodornosti ter uporabo osnovnih principov. To so močan center, stabilnost-ukoreninjenost, zbranost, gibljivost in harmonična polarnost dveh ekstremov polno-prazno, sprejemanje-dajanje, razdruževanje-povezovanje,… Vadbo Karate imamo setavljeno na 3 dele; 1. del nas pripravi, 2. del nas uči, 3. del pa sprosti. Vsak vadeči lahko napreduje po pasovih-stopnjah, ki jih za otroke opravljamo 2x letno, za odrasle pa 1x letno. Stopnje se merijo po šolskih KYU barvnih pasovih: bel, rumen, oranžen, zelen, moder, rjav in mojstrskih DAN pasovih. Če smo pripravljeni sprejeti in spremeniti naše trenutno stanje, lahko nemogoče postane mogoče. Vizija, Volja in Vztrajnost so ključi napredka.

Glavni učitelj veščine Karate Do v društvu Artes je Davorin Zalokar 5. dan Makotokai Karate Do, 3. dan Shotokan Karate Do.

Če vas zanima več, pišite na: info@harmonijagibanja.si ali pa pokličite 041 608 661 Davorin Zalokar.

KARATE / KUNG FU GIMNASTIKA - mojstriti, izpopoljnevati gibanje s pomočjo živali

Karate / Kung Fu gimnastika

Je vadba za otroke od 5 do 11 let. Temelji na osnovnih prvinah športne vzgoje ter gimnastičnih likih iz filma Kung Fu Panda.

Kung Fu gimnastika je začasno ukinjena.

Kung Fu Dong Wu temelji na osnovnih prvinah športne vzgoje ter likih iz filma Kung Fu Panda, ki prispevajo k boljši motivaciji dela. S posnemanja njihovega gibanja v določenih zaporedjih-formah, se otrokom okrepijo: ravnotežje, koordinacija, gibljivost, spretnost, zbranost, vztrajnost, moč, elastičnost in sproščenost.

Vaje izvajamo v stoječih, sedečih in ležečih položajih. Uporabljamo veliko različnimi rekvizitov. Vse vaje delamo simetrično-zrcalno, da poskrbimo za čim boljše ravnotežje leve in desne. Otroku s kreativnim razmišljanjem podajamo informacije o vajah, ki jo nato pretvarja v izvedbo. Tako se možganske sinapse bolje povežejo, mišice pa pridobijo dober spomin, kar izboljša povezavo uma in telesa. Učimo se tudi spretnostne forme Dong Wu (forma je več gibov povezanih s točno določenim zaporedjem in namenom v celoto), ki vsebuje gibanje žerjava, pande, opice, tigrice in kače. Forma nam pripomore k boljšemu ravnotežju, koordinaciji, gibljivosti in pretočnosti gibanja.

Vsaka vadba je razdeljena na 5 delov:
  • Ogrevanje in razgibavanje, koordinacija, pretočnost in povezovanje mišičnih verig
  • Učenje Dong Wu forme
  • Spretnostne vaje s kockami, različnimi žogami, vrvjo, palico, gimnastičnimi orodji,…
  • Sproščanje s skupinskimi igrami, samurajček, lovilec, muhce, pantomima, skrivalec,…
  • Osredotočanje z vajami za zbranosti, umirjenost in usmerjanje pozornosti

Program dela je razdeljen tudi na tri sklope težavnosti - obdobja:

  • 1. leto temelji na spoznavanje vaj in zaporedij
  • 2. leto na povezovanju vaj in spoznavanju različnih načinov izvedbe
  • 3. leto na vključevanje lastne osebnosti in krepitvi uma, telesa in duha.

Vadba Kung Fu Dong Wu se ne smatra kot borilna veščino, temveč kot priprava vadečega na različne gibalne veščine oz. pripravo otroka na vključevanje v kasnejšo športno pot. Po zaključenih treh obdobij priprave, se otroka s skupnim pogovorom (otrok, starši, trener) glede njegovega potenciala želje, usmeri v izbran šport ali veščino.
Če smo pripravljeni sprejeti in spremeniti naše trenutno stanje, lahko nemogoče postane mogoče. Vizija, Volja in Vztrajnost so ključi napredka.

Glavni učitelj veščine Dong Wu Kung Fu v društvu Artes je m. Davorin Zalokar.

Če vas zanima več, pišite na: info@harmonijagibanja.si ali pa pokličite 041 608 661 Davorin Zalokar.

INDIVIDUALNA VADBA

Individualna vadba - otroci

Individualno delo omogoča hitrejši napredek in lažjo korekcijo pravilne drže ter gibanja.

Telovadnica Artes Bohinj -> Polje 16, 4264 Bohinjska Bistrica (po predhodnem dogovoru)

Učimo otroke od 4 do 10let, ki imajo težave z gibanjem in dojemanjem telesa ter otroke, ki želijo izboljšati svoje telesne sposobnosti.

Na vadbi uporabljamo široko paleto vaj in različnimi rekvizitov. Vse vaje delamo simetrično-zrcalno, da poskrbimo za čim boljše ravnotežje leve in desne polovice. Vaje izvajamo v stoječih in ležečih položajih. Otroku s kreativnim razmišljanjem podajamo informacije o vajah, ki jo nato pretvarja v izvedbo. Tako se mu možganske sinapse bolje povežejo, mišice pa pridobijo dober spomin, kar izboljša povezavo uma in telesa.

Če smo pripravljeni sprejeti in spremeniti naše trenutno stanje, lahko nemogoče postane mogoče. Vizija, Volja in Vztrajnost so ključi napredka.

Če vas zanima več, pišite na: info@harmonijagibanja.si ali pa pokličite 041 608 661 Davorin Zalokar.