Harmonija Gibanja

KARATE DO

Karate Do – pot prazne roke
Je vadba za odrasle in otroke, ki želijo okrepiti odločnost in prodornost v življenju. 

Vadba za otroke od 6 do 15 let, OŠ Lesce:
Ponedeljki in četrtki 17:30 – 18:45
Vstop nasproti cerkve, skozi glavni vhod, nato desno po stopnicah navzdol skozi garderobe.

Za vadbo potrebujemo lahkotna in zračna oblačila, Karate gi-kimono in vodo. Vadimo bosi.

Cena za otroke: 40€ na mesec

Karate temelji na povezovanju telesa, uma in duha. Okrepi in poudari moč središča, stabilnost, koordinacijo in usmerjanja sile. Vodi nas do prepoznavanja omejitev in nas uči njihove osvoboditve.

Borilne veščine izvirajo izpred tisočletnih izročil, ki predstavljajo borbo med dvema neuravnoteženima polarnostma. V tem obdobju so se razvijali številni stili, ki so iskali harmonijo dveh polov. To Te ali prevedeno, kitajska roka, se je razvila na Kitajskem, razcvet pa doživela na Okinavi v 19. stoletju. Na Okinavi je bil To Te razdeljen na dva dela-področji Shuri in Naha. Medtem, ko so na področju Naha gojili bolj tehnike dihanja in kratkih linij, je področje Shuri gradil večjo dinamiko gibanja med principi biča in valovanja. Dvojnost rodi mnogoternost. Ko je To Te zacvetel še na Japonskem, mu je leta 1936 mojster Gichin Funakoshi zaradi političnih razmer spremenil ime, iz To Te v Karate-prazna roka. Skozi čas razvoja veščine To-Te, Karate so nastale številne danes poznane metode-stili, ki so se pričeli širiti v zahodne države sveta. Goyuryu, Wadoryu, Shitoryu, Uechiryu, Shotokan, Sankukai, Kyokushinkai so le nekatera zmed njih.

Z raznolikostjo vadbe To Te-ja, Karate-ja in učiteljev, ki so jo prenašali iz roda v rod, se je počasi pričela izgubljati njegova pristnost in sporočilo. Predvsem moderni način razumevanja Karate-ja kot športa je temu zelo pripomogel in ustvaril novo nasprotje dveh polov šport in prvinskost.

Med vso to raznolikostjo naš način poučevanja temelji na povezovanju mehkobe in prodornosti ter uporabo osnovnih principov. To so močan center, stabilnost-ukoreninjenost, zbranost, gibljivost in harmonična polarnost dveh ekstremov polno-prazno, sprejemanje-dajanje, razdruževanje-povezovanje,…

Vadbo Karate imamo setavljeno na 3 dele; 1. del nas pripravi, 2. del nas uči, 3. del pa sprosti. Vsak vadeči lahko napreduje po pasovih-stopnjah, ki jih za otroke opravljamo 2x letno, za odrasle pa 1x letno. Stopnje se merijo po šolskih KYU barvnih pasovih: bel, rumen, oranžen, zelen, moder, rjav in mojstrskih DAN pasovih.

Glavni učitelj veščine Karate Do v društvu Artes je Davorin Zalokar 5. dan Makotokai Karate Do, 3. dan Shotokan Karate Do.

Če vas zanima več, pišite na: info@harmonijagibanja.si ali pa pokličite 041 608 661 Davorin Zalokar.

Če smo pripravljeni sprejeti in spremeniti naše trenutno stanje, lahko nemogoče postane mogoče. Vizija, Volja in Vztrajnost so ključi napredka.