Harmonija Gibanja

TAI CHI CHUAN

Tai Chi Chuan – umetnost najvišje polarnosti

Je vadba za odrasle, da se izurijo v mehkobi in harmoniji gibanja.

Vadba za odrasle, OŠ Lesce:
ponedeljki in četrtki 20:00 – 21:15
Vstop nasproti cerkve, skozi glavni vhod, nato desno po stopnicah navzdol skozi garderobe.

Za vadbo potrebujemo lahkotna in zračna oblačila in vodo. Priporočamo športno obutev, lahko pa ste tudi bosi.

Cena: 50€ na mesec

Tai Chi Chuan ali umetnost najvišje polarnosti temelji na principih dveh polov Yina in Yanga elementov  zraka,  zemlje, vode, ognja in kovine. Na kitajskem je priznana kot ena izmed treh najmočnejših notranjih borilnih veščin (notranje borilne veščine- Tai Chi, Ba Gua, Xing Yi), ki poleg svoje učinkovitosti vzpostavi harmonijo  gibanja med človekom zemljo in nebom.

Njene korenine se prepletajo tisočletja nazaj, glavne temelje pa naj bi postavil taoistični duhovnik Chang San Feng. Takratna veščina imenovana Wudang Pai (borilna veščina iz gorovja Wudang) se je razširila in izoblikovala v več različnih stilov-šol (Jang, Chen, Wu, Sun, Li,..), novo ime Tai Chi Chuan pa naj bi dobila v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

Gibanje pri veščini Tai chi chuan je zelo mehko, harmonično, včasih tudi zelo kompleksno. Vsaka direktna sila se spremeni v krožno in vsaka krožna v direktno. Krepi naše središče in ukoreninjenost v zemljo. Vsa nasprotja združuje v ples harmonij in medsebojnega prehranjevanja. Povezuje nam telesne dele v močne energetske mišične verige in popravlja telesno formo. Je varuhinja ravnotežja in miru.

Na začetku vadba Tai chi-ja vsebuje učenje osnov gibanja, koordinacije, sproščanja in mehkobe preko form (forma je več gibov povezanih v celoto z določenim namenom). Na drugem nivoju spoznavamo tri osnovne principe središče, korenine in harmonijo gibanja. S tretjim nivojem pričnemo globlji študij gibanja z vključevanjem različnih principov kot so valovanje, odboj, zagon, nihaj,… Na četrtem nivoju se učimo ohraniti harmonijo v borbi z nasprotnikom in samim seboj. Naslednji nivoji nas učijo povezanosti gibanja z naravo in vesoljem.

Veliko je poti, prave pa so tiste, ki se začenjajo v nas samih. V veščini Tai chi chuan lahko najdemo eno izmed njih, da nam pomaga na življenjski poti. Vadba Tai Chi-ja je razdeljena na 3 dele, 1. del nas umiri, ogreje in poveže, 2. del nas uči harmonije gibanja, 3. del pa sprosti.

Glavni učitelj veščine Tai Chi Chuan v društvu Artes je Davorin Zalokar 4. Chieh.

Za vadbo potrebujemo športno obutev, lahkotna, zračna oblačila in vodo. 

Če vas zanima več, pišite na: info@harmonijagibanja.si ali pa pokličite 041 608 661 Davorin Zalokar.

Če smo pripravljeni sprejeti in spremeniti naše trenutno stanje, lahko nemogoče postane mogoče. Vizija, Volja in Vztrajnost so ključi napredka.